French wood house builds a connection with its environment… – Inhabitat

French wood house builds a connection with its environment… – Inhabitat

French wood house builds a connection with its environment… – Inhabitat

The PRS House in Mereville, France, a 150 square meter of living space, is an answer to sustainability. The design brought forward by Quinze Architecture does not only bring humanity close to nature, but also retains nature in its pristine form.
The first and most impressive fact about the PRS house is its location. The choice of having a living space sandwiched within the woods might be questionable to others, but a view of the PRS would change that perception. It is not an Australopithecus living home, but rather a modern space designed to correspond to natural spaces. Its shape and volume also make it look as if it was part of the natural features that grew with the land.
Related: Bamboo Pavilion brings people together with natural design
The other notable feature is its proximity to water. Being at the center of a valley with a river below, the views are breathtaking. The beauty of it all is that neither the structure of the house, nor the materials used to build it, impact the natural environment. Considering the location and the house’s need for power, the designers positioned it in a North-South alignment. The fully glazed roof is perfect for collecting the sun rays and converting the energy into power to be used in the house.
The beauty of all the materials used in the building is that they are bio-sourced. In other words, they are biodegradable and do not introduce any foreign matter to the environment. The entire building is built out of wood sourced from the region where it is constructed. Additionally, it reduces the carbon footprint associated with concrete production.
The wood used gives the building its aesthetic beauty both on the outside and the inside. The light wood used on the walls and windows cuts down the cost of construction. Most importantly, the wood helps keep the building warm, reducing the need for artificial warming and cooling.
For a modern masterpiece, the PRS is an ideal living space that can suit any modern family. It has two floors, with the ground floor containing the living room, dining room and kitchen. The upper living space is home to private areas such as the master bedroom and bathrooms.
+ Quinze Architecture
Photography by Mathieu Fiol
You must be logged in to post a comment.
Login




By logging into your account, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy, and to the use of cookies as described therein.
Signup with Inhabitat



The PRS House in Mereville, France, a 150 square meter of living space, is an answer to sustainability.
The choice of having a living space sandwiched within the woods might be questionable to others, but a view of the PRS would change that perception.
The beauty of it all is that neither the structure of the house, nor the materials used to build it, impact the natural environment.
The entire building is built out of wood sourced from the region where it is constructed.
It has two floors, with the ground floor containing the living room, dining room and kitchen.
The wood used gives the building its aesthetic beauty both on the outside and the inside.

source


Leave a Reply

Your email address will not be published.